Od 29 lipca do menu wagonów restauracyjnych (w pociągach międzynarodowych) obsługiwanych przez WARS wprowadzona została nowa karta win.

Od 29 lipca do menu wagonów restauracyjnych (w pociągach międzynarodowych) obsługiwanych przez WARS wprowadzona została nowa karta win.

Dzięki współpracy z firmą Domain Menada z grupy Belvedere, posiadającej szerokie doświadczenie na rynku HoReCa, w ofercie znalazły się wyselekcjonowane wina, specjalnie dobrane do menu.

„W nowej karcie win znalazły się nie tylko lekkie, świeże wina idealne na upalne lato, ale przede wszystkim propozycje starannie dobrane do naszego menu jak Marques De Riscal Blanco Rueda znakomicie komponujące się z niedawno wprowadzonymi do oferty krewetkami z czosnkowymi grzankami” – podkreślił Iwo Orzełek, Kierownik Zespołu Marketingu WARS S.A.

W ofercie znajdą się ponadto wina z serii Mezzek produkowane przez bułgarską winiarnię Katarzyna Estate – powstałą w ramach grupy Belvedere.
Wśród win czerwonych skosztować będzie można m.in.  Riscal 1860 Vino de la Tierra o ciemnowiśniowej barwie, z fioletowymi i purpurowymi refleksami. Bardzo aromatyczne z nutami czerwonych owoców, czekolady, pieprzu i akcentem przydymionego dębu.

Informacje o firmie:

WARS S.A. to firma usługowa istniejąca na rynku przewozów pasażerskich od 65 lat.

Obsługujemy podróżnych w wagonach restauracyjnych, barowych, sypialnych i z miejscami do leżenia.
Wspólnie z podróżnymi przejechaliśmy przeszło 5 miliardów kilometrów m.in. do Istambułu, Paryża, Odessy, Brukseli, Moskwy, Kijowa, Wilna a nawet Irkucka i Nowosybirska.
Wieloletnia działalność firmy silnie utrwaliła markę WARS w świadomości opinii publicznej. W rezultacie WARS S.A. należy do wąskiego grona firm dysponujących w Polsce marką o niemalże 100% rozpoznawalności. W świadomości większości podróżnych wagony gastronomiczne stanowią stały element każdego pociągu dalekobieżnego i są w jednoznaczny sposób kojarzone z WARS.

WARS S.A. obsługuje:

- 61 wagonów gastronomicznych, w tym 15 restauracyjnych i 46 barowych,
- 79 wagonów sypialnych,
- 55 wagonów z miejscami do leżenia (kuszet).
Właścicielem wagonów, w których WARS S.A. prowadzi obsługę podróżnych, jest PKP Intercity S.A.

Podstawowe obszary działalności WARS S.A.
1)    usługi gastronomiczne w pociągach:
- obsługa podróżnych w wagonach restauracyjnych i barowych,
- sprzedaż przekąsek i napojów z mini baru dla podróżnych w przedziałach pasażerskich,
- catering w pociągu na specjalne życzenie Klienta,
- specjalny serwis dla grup turystycznych,
- wg konceptu i na koszt PKP Intercity S.A. - serwis w przedziałach menadżerskich oraz poczęstunki dla podróżnych pociągów kategorii EIC (Express Intercity).

2)    usługi hotelowe w pociągach:
- obsługa podróżnych w wagonach sypialnych i z miejscami do leżenia w komunikacji krajowej, międzynarodowej oraz dodatkowych włączanych do pociągów w szczytach przewozowych,
- usługi hotelowe na zamówienie Klienta .

3)    automaty vendingowe w pociągach Kolei Śląskich:
- od 21 marca 2012 roku na terenie województwa śląskiego kursują pociągi Kolei Śląskich wyposażone w automaty z przekąskami i napojami.

4)    lokale gastronomi stacjonarnej:
- Green Patio to pierwsza stacjonarna restauracja otwarta w lutym 2010 roku. Pilotażowy lokal jest wyspecjalizowany w serwowaniu zdrowej kuchni.

- WARS Express to planowana sieć barów w doskonałych lokalizacjach położonych na dworcach kolejowych. Pierwszy lokal został otwarty w styczniu 2013 roku na dworcu Warszawa Wschodnia. Oferta baru ma przyciągać klientów nie tylko z pociągów. W menu oprócz dań znanych z wagonów gastronomicznych obsługiwanych przez WARS takich jak popularna jajecznica, żurek czy piada, dostępne są również ulubione przekąski (zapiekanki, hot-dogi, grillowane kanapki) oraz świeże soki wyciskane z warzyw i owoców.

Lokale obu marek prowadzone są bezpośrednio przez pracowników WARS, lecz przyszłe obiekty prowadzone będą w systemie franczyzowym.

Pracownicy
Swoją pozycję na rynku oraz wysoki poziom świadczonych usług WARS S.A. osiąga dzięki załodze. WARS S.A. posiada doświadczoną kadrę. Aktualnie zatrudnia około 450 osób, w tym znaczna część (56%) to stewardzi obsługujący podróżnych w wagonach sypialnych i z miejscami do leżenia.
Usługi gastronomiczne realizowane są w systemie franczyzowym - zatem w ściśle określonych standardach WARS S.A.
Pracę usługową wykonuje około 80-ciu mikroprzedsiębiorstw.

Współpraca z innymi przewoźnikami i organizacjami
W ramach międzynarodowej współpracy franczyzobiorcy WARS S.A. obsługują podróżnych w wagonach restauracyjnych:
- PKP Intercity S.A., kursujących do Austrii w pociągu POLONIA relacji Warszawa-Villach-Warszawa i w pociągu SOBIESKI relacji Warszawa-Wiedeń-Warszawa,
- PKP Intercity S.A., kursujących do i z Berlina w pociągu BERLIN-GDYNIA-EXPRESS oraz w pociągu JAN KIEPURA relacji Warszawa-Amsterdam-Warszawa,
- PKP Intercity S.A. – kursujących z i do Warszawy w pociągach FPK relacji Moskwa-Paryż-Moskwa i Moskwa-Nicea-Moskwa,
- kolei niemieckich – DB Fernverkehr AG, kursujących w pociągach BERLIN-WARSZAWA-EXPRESS.

Stewardzi WARS S.A. obsługują podróżnych na trasie Warszawa-Wiedeń-Warszawa w wagonach z miejscami do leżenia należących do Newrest Wagons-Lits GmbH oraz w wagonie z miejscami do leżenia należącym do DB AutoZug GmbH w relacji Warszawa – Amsterdam- Warszawa.

WARS S.A. jest członkiem International Rail Catering Group (IRCG).
IRCG jest niezależną organizacją zrzeszającą podmioty, aktywnie działające na rzecz rozwoju cateringu i usług hotelowych dla transportu kolejowego, w różnych krajach świata.

    </div>

                                    <dl class=